הקונגרס הראשון ותוכנית באזל
הרצל החל לפעול להגשמת מטרותיו. הוא פעל בשני מישורים: המישור הארגוני והמישור המדיני.
פעולתו המרכזית הראשונה במישור הארגוני הייתה כינוסו של "הקונגרס הציוני הראשון" בעיר באזל בשנת 1897. בקונגרס השתתפו כ-200 נציגים מכל יהדות העולם. הנואמים הראשיים היו הרצל וידידו מקס נורדאו. הם טענו שהאמנציפציה היא שקר והגדירו את המטרות של התנועה הציונית : להעלות את הציונות על המפה המדינית העולמית ולהקים מוסדות ציוניים שיפעלו בצורה מאורגנת להגשמת המטרה. בתום הקונגרס כתב הרצל ביומנו את משפטו המפורסם : "בבאזל ייסדתי את מדינת היהודים".
לקונגרס באזל היו גם מתנגדים. חלקם היו יהודים משכילים ומתבוללים, חלקם יהודים חרדים שראו בו מעשה כפירה וחלקם חברי אגודות "חובבי ציון".
תוכנית באזל
תכנית באזל" הייתה בעצם ניסוח מסודר של המטרות שהציבה לעצמה התנועה הציונית בראשותו של הרצל, וניסוח של הדרכים להגשמת מטרות אלו. במסגרת האמצעים להגשמת התכנית נוסדו המוסדות הציוניים הראשונים.
המטרה של התנועה הציונית :
"הקמת בית-מולדת לעם היהודי בארץ ישראל, המוכר במשפט הכלל"
כלומר, הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל באישורן של מעצמות העולם, דבר שיבטיח את קיומה.
בניסוח המטרה השתמשו בכוונה בניסוח דיפלומטי . במקום מדינה השתמשו בביטוי בית מולדת, כנראה כדי לא להבהיל את האימפריה העות'מאנית. ובמקום אישור המעצמות השתמשו בביטוי משפט הכלל , שניתן לפרש אותו כאישור של כל המעצמות או של מעצמה אחת ספציפית .
הדרכים להשגת המטרות לפי תכנית באזל:
1 ) יישובה של א"י על ידי איכרים, בעלי מלאכה ותעשייה - פיתוח הארץ ייעשה על ידי יהודים חקלאים ויהודים בעלי שיעלו ויתיישבו בה.
2) ארגונה ואיחודה של היהדות כולה, ע"י מפעלים מקומיים וכלליים מתאימים לפי חוקי כל ארץ – לארגן את היהודים בכל מקום בעולם במסגרת של אגודות ציוניות כדי לאחד אותם ולמשוך אותם לתנועה הציונית
3) הגברת הרגש הלאומי היהודי - חיזוק וטיפוח התודעה הלאומית בקרב היהודים . הדבר יגביר את רצונם לעלות לארץ וליישב אותה.
4) פעילות דיפלומטית כדי להשיג את הצ'ארטר - התנועה צריכה לפעול במישור הדיפלומטי כדי להשיג את הצ'ארטר. נציגיה יקיימו מגעים עם מנהיגי המעצמות בניסיונות לשכנעם לתמוך ברעיון הציוני.